"Légy alázatos, ha el akarod érni a bölcsességet. Légy még alázatosabb, ha ura vagy annak." H.P.B.: A Csend Hangja

2018. október 04. 12:31 - misztikus

Megszabadulás

Mitől szeretnénk megszabadulni? A szenvedéstől. Mi okozza a szenvedést? Az elménk és az általa létrehozott egó irányítása, felettünk gyakorolt hatalma. 

Az elme: a születésünktől kezdve ránkrakódott kondicináltság és tapasztalat összeségét jelenti. Mivel ezzel azonosítod magad, létrehozol egy álidentítást, magát az Egódat. Hogy ki vagy Te. Hogy milyen vagy Te.

Számos szereped van életed folyamán, egyszerre több is, hisz pl. nő vagy, társ vagy, anya vagy, háziasszony vagy, tisztviselő vagy, magyar vagy és így tovább, lehet ezt még sorolni. Bekategórizálod magad egy csoportba, amivel azonosítod magad. Már ennyit is felsorolva látszik, hogy milyen szövevényes rendszerről van szó.

Az eddig megélt tapasztalataid alapján ezen szerepekben számos élmény ért. Jó és rossz egyaránt. Ezen szerepekhez számos érzelem tapadt, amelyek hatással voltak rád. Ezen hatások pedig elraktározódtak benned és rendszerint el is fojtottad. Ez egyrészt a kondícionáltságod, illetve a tudat alatt elraktározódott hatások.elme.png

Ahogy éled napjaid, újra és újra hatások érnek és az ezekre adott reakcióid az alapján fognak alakulni, ahogy az eddigiekben megélted. Ha rossz hatások értek, fájdalmak szabadulhatnak fel, ha jók akkor a boldogság kellemes érzése járhat át. Fájdalmakat nem akarsz, attól menekülsz, a boldogságot pedig kergeted, mert hiányzik.

Valahogy nem vagy jól. Esetleg nagyjából. Mindig remélsz, mindig vársz valamire, ami majd a jövőben bekövetkezik és az majd sokkal jobb lesz és boldog leszel. Mit csinálsz: álmodozol. Álmodsz. Az elméd irányít.

Ha nem veszed észre, hogy pont ez a börtönöd, akkor leélheted az egész életedet ebben a rabságban, amit az elme és Egó ad neked. Irányítanak Téged, a hatásuk alatt vagy. Pörgetnek körbe-körbe, ülsz egy hullámvasúton és hol fent, hol lent vagy és a béke és nyugalom érzése ritkán köszönt be Hozzád.

De hogy szabadulhatnál meg ettől a rabságtól? Mit is tehetnél?

Első lépésként figyeld meg magad. A gondolataidat, a reakcióidat, az érzelmeidet. Hogy hogy működsz. Hogy ismétlődnek benned a gondolataid. Meg fogsz lepődni! Egy gondolat, főleg, ha az negatív, újra és újra megjenik egy nap, akár napokig. Figyeld meg azt is, hogy milyen érzelmek társulnak hozzá! Fájdalom, félelem? Befelé figyelj, a fejedben szóló hangra, a monológokra és az érzésekre.Sosem hagynak békén. És így, ha bevallod, rá kell jönnöd, hogy az elme rabságában, egy folyamatosan zajló színdarab főszereplőjeként élsz, amelyben Te játszol, megállás nélkül.

És persze folyamatosan minősíted magad. Jó vagyok, szép vagyok, gazdag vagyok... Hasonlítod magad a környező világhoz. Ez aztán cudarul tud hatni. Más milyen szép, milyen jó, milyen gazdag. És én ehhez képest hol vagyok? Hogy ítél meg a társadalom, hogy ítél meg a barátom, az anyám, az apám, a szomszédom. Azt szeretnénk, ha jól ítélnének meg. Ha megfelelnénk, ha kivívnánk a megbecsülést. Reális ez? Mindenkinek ugyanaz a jó és a rossz? A jónak lenni megfeleléssel kergetjük bele magunkat olyan helyzetekbe, ami nem is mi vagyunk, és csak olyan utólagos rossz érzés kerít minket hatalmunkba, hogy mit is csináltunk.

"Az EGO minden emberi nyomorúság forrása. Állj meg ott ahol vagy és fogadd el önmagad." Osho.

"Minden fájdalom és szenvedés egyedüli forrása az ego, és nem Isten." David R. Hawkins

A feladat az elme elcsendesítése lenne. Nem könnyű, hisz sok tíz, 100 és ki tudja hány éve csinálja ugyanazt, nagyon erős és  csak nyomul.

Az elcsendesítést kizárólag a figyelmed által tudod megvalósítni. Figyeld a gondolatot, a reakciót, az érzést és ne csinálj belőlük személyes problémát, nem válj eggyé velük. Jönnek és mennek. Ezek csak gondolatok. Ez a munka nem könnyű és időbe telik, de ha igazán szeretnéd, működni fog.

Valamiért több helyről is kaptam ehhez a munkához segítséget, magam is gyakorlom ezt, mert szeretném tartóssá tenni azt, hogy kizárólag az elmén túl, a jelenben éljek. Ezeket a segítségeket megosztom Veletek.

Segíthet a meditáció. Nem úgy, hogy gondolsz valamire, az nem meditáció, az csak relaxálás. Olyan meditáció, amikor elme nélkül, csak szemlélőként figyeled a világot (ez ugyanaz, amit fent írtam, de hátha így jobban érted). Folyamatosan erre kellene törekedned  és egyszer csak már erőfeszítés nélkül is menni fog, természetessé válik.

"Nincs más csoda, csak az az egy, amikor a meditáció segítségével el tudsz távolodni a saját elmédtől. A szív pedig mindig szívesen fogad. Mindig kész megmutatni az utat, és elvezetni Téged a valódi lényedhez. A lényed pedig a teljességed - az a végső lényeged. Osho- Egó könyve 

Segítség még: Eckhart Tolle videó

https://www.youtube.com/watch?v=EdrnYFhAsUQ&list=PL1809187122CA8E4C&index=3

Az elmétől való megszabadulás techinákájáról David R. Hawkins az ERŐ kontra erő című könyvében ezt írja: "egy pillanatra sem voltam hajlandó engedni, hogy bármi elvonja a figyelmemet a meditációról..megszokássá vált, automatikus folyamattá... majd a tudatom hirtelen, figyelmeztetés nélkül billent át, s ott volt a Jelenlét, félreismerhetetlenül, mindent magába foglalóan. " Részletesebben a könyv 14.-17. oldalán.

Tanfolyam is van. Kiss Balázs Kúnó tartja szerdánként a Magnetházban, Elmén túl címen. Két előadás már volt, de a hanganyag letölthető.

Jó munkát mindehhez! szabadsag2.png

 

Ha igazán szeretnéd, ha igazán nem szeretnél már szenvedni: LÁSS NEKI!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utonmagadhoz.blog.hu/api/trackback/id/tr2614274551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
"Légy alázatos, ha el akarod érni a bölcsességet. Légy még alázatosabb, ha ura vagy annak." H.P.B.: A Csend Hangja
süti beállítások módosítása